Waterpokken baby’s

Waterpokken bij baby’s

Alleen bij kinderen en baby’s die een minder sterk afweersysteem hebben, kunnen de waterpokken gevaarlijk zijn. Dit zijn baby’s of kindjes met leukemie, of die lijden aan een immuunziekte en uiteraard baby’s die medicijnen gebruiken waarvan het natuurlijke afweersysteem tijdelijk wordt verzwakt.

Zwangere vrouwen die in aanraking komen met de waterpokken, moeten bij de huisarts langs. Want als je namelijk als hoogzwangere vrouw in contact komt met de waterpokken, dan kan het zijn dat de baby die jij ter wereld zet ook geboren wordt met de waterpokken, wat weer erg slecht is voor de gezondheid van uw kind.

Er kan dan een antilichaam worden toegediend om besmetting te voorkomen of hem flink af te zwakken. Ook de pasgeboren baby kan een injectie krijgen om het immuunsysteem te versterken tegen deze infectie.

Als je kindje waterpokken heeft, dan krijgt het (zoals je waarschijnlijk al wel weet) rode bultjes. Deze bultjes verschijnen overal op het lichaam van je baby en het kan aardig gaan jeuken. Er zijn ook speciale poeders en mousse te vinden die helpen tegen de jeuk.

Is waterpokken nu slecht?

Nee! Waterpokken zijn helemaal niet slecht elk kind krijgt één keer in zijn of haar leven de waterpokken. Het kan gaan ontsteken en heel erg jeuken, in dat geval raadpleeg een huisarts.

Wat ook vaak voorkomt zijn de nachten. Je kindje kan niet slapen of wordt om het uur wakker, ook kan het zijn dat je baby wat verhoging heeft. Let op: een paracetamol kan nooit kwaad bij waterpokken!

Ook een handig middeltje is Calendula van VSM, deze is speciaal voor de waterpokken. Het werkt kalmerend en jeukstillend, en zorgt er ook voor dat eventuele wondjes mooi genezen.

Wat kun je nog meer doen?

  • In badje zetten met daarin een washand met zemelen/havermoutvlokken en lekker laten weken. Dat stilt de jeuk en eventuele pijn voor je baby.
  • Met dat washandje vol havermout hem zachtjes wassen terwijl je havermout er een beetje uitknijpt. Niet afspoelen, maar gewoon zachtjes droogdeppen.
  • Zo weinig mogelijk warm aankleden, warmte verergert de jeuk.
  • Niet teveel in bad doen. Gewoon met een washandje. Als de blaasjes weg zijn insmeren met vsm-emulsie.
  • Poxclin, een soort schuim voor op de pokjes. Te koop bij de drogist, helpt echt goed tegen de jeuk.

Tips

Houd de nagels schoon en kort en zorg dat uw kind zich niet krabt. Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en littekens ontstaan.

Uw kind mag gewoon in bad of onder de douche. Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje of koude drank de pijn tijdelijk verzachten.

Het kind kan wat hangerig zijn, maar is meestal niet erg ziek. Als uw kind zich goed voelt, mag het naar school of naar het kinderdagverblijf.

Kinderen hebben elkaar immers vaak al besmet voordat de ziekte zichtbaar is. Andere ouders of personeel maken soms wel bezwaar.

Probeer te voorkomen dat vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap (die nog geen waterpokken hebben gehad) worden besmet.

Waterpokken kan het ongeboren kind beschadigen als de moeder het tijdens de zwangerschap heeft.

Gelukkig hebben bijna alle volwassenen in Nederland de waterpokken als kind al gehad. Dat geldt dus ook voor de aanstaande moeders.

Baby’s en mensen met een ernstig verminderde weerstand kunnen extra ziek worden van waterpokken.