Waterpokken volwassenen

Waterpokken bij volwassenen

Waterpokken is voornamelijk een kinderziekte en komt daarom minder voor bij volwassenen. Heeft u vroeger éénmaal de waterpokken gehad, dan zou u voor de rest van uw leven immuun moeten zijn voor de infectie van waterpokken.

Een volwassene kan waterpokken krijgen, dan zal het waarschijnlijk een van de onderstaande redenen hebben:

  • U heeft vroeger als kind nooit waterpokken gehad, dit is de meest voorkomende reden
  • U heeft vroeger als kind wél waterpokken gehad, echter was deze infectie erg zwak en hierdoor heeft uw afweersysteem een minder goede afweer tegen deze infectie gemaakt. Helaas bent u dan in tijden van een verlaagde weerstand weer vatbaar voor de waterpokken infectie
  • Als uw afweersysteem is verlaagd door een ziekte, zoals leukemie of HIV, dan kunt u alsnog de waterpokken krijgen.

Een volwassenen met waterpokken krijgt voordat je de blaasjes ook maar ziet, last van verkoudheidsverschijnselen. Denk hierbij aan hosten, lusteloosheid, koorts kan zelfs optreden of oogirritatie.

Zodra de koorts op zijn piek is, zul je de uitslag gaan zien. Zo vind je kleine rode plekjes op de huid die vreselijk jeuken. Deze plekjes veranderen langzaam aan in blaasjes die gevuld zijn met pus.

Ga niet krabben aan deze blaasjes, want dan kunnen er littekens achterblijven. En ga als volwassene altijd even bij de huisarts langs voor tips om de jeuk en mogelijke pijn tegen te gaan.

Zijn waterpokken besmettelijk?

Waterpokken zijn erg besmettelijk. In een klimaat zoals de onze hebben meer dan 90% van de bevolking de ziekte eens gehad voor zijn 12e verjaardag. Wees gerust, de waterpokken heb je over het algemeen maar één keer. Wel kan het voorkomen dat je het in een lichte vorm ooit weer eens krijgt.

De waterpokken zijn gelukkig niet erg gevaarlijk, als je een goed functionerend immuunsysteem hebt. Echter voor mensen waar dit niet voor geld, is de infectie wel gevaarlijk. Zo kun je hoge koorts krijgen van de waterpokken en ook littekens overhouden op je huid.

De meeste mensen worden besmet via de luchtwegen, echter is besmetting bij contact ook erg goed mogelijk. Echter is het maar de vraag of je je kinderen uit de buurt van iemand met waterpokken wilt houden.

Aangezien het zo goed als zeker is dat iedereen de ziekte eens zal meemaken, kun je het beter als kind dan als volwassene krijgen. Want bij volwassenen zijn de waterpokken veelal erger.

Vooral voor zwangere vrouwen is het erg belangrijk om niet besmet te raken. Is dit wel het geval, dan kan het zijn dat jouw kind met waterpokken geboren wordt, wat weer consequenties kan hebben met de gezondheid van het kind. Lees hier meer informatie over de waterpokken bij zwangerschap.

De infectie die zorgt voor de waterpokken, is hetzelfde virus als dat van de gordelroos, namelijk het varicella zostervirus.